Työterveyspsykologi: ”Poikkeusolot vaativat laadukasta johtamista työpaikoilla”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa eletään poikkeusoloja koronaviruspandemian vuoksi ja valtaosa toimistotöistä on siirtynyt ihmisten koteihin. Johtamisen laatu korostuu kriisitilanteissa, joten erinomaiset esimiestaidot ovat nyt tarpeen.

Terveystalon johtava työterveyspsykologi Antti Aro muistuttaa, että esimiehellä on keskeinen rooli uusien rutiinien luomisessa, vaikka työntekijät olisivatkin sopeutuvaisia. Tiimipalaverit ja muut kohtaamiset hoidetaan nyt etäyhteyksien välityksellä. Etäpalavereissa esimiehen on tärkeää aktivoida kaikkia osallistujia mukaan keskusteluun esittämällä suoria kysymyksiä ja käyttämällä ihmisten etunimiä.

– Esimiehen heikkoudet ja vahvuudet nousevat esiin poikkeusolosuhteissa. Tärkeintä on, ettei lamaannu, vaan jatkaa johtamista tiedostaen samalla, että oma tiimi tarvitsee tukea nyt normaalia enemmän, muistuttaa Aro.

Tiedon merkitys korostuu ja asioista tulisi puhua rauhallisesti ja yksinkertaisesti videon välityksellä. Kaikkia yrityksessä toteutettavia toimia tulee perustella faktoilla, jotta ihmisille ei synny tunnetta epäreilusta asetelmasta. Työntekijöitä tulee myös kannustaa rentoutumaan tarpeeksi vapaa-ajalla, koska poikkeusolot kuormittavat ja ahdistavat tavallista enemmän.