Suomen Latu kellojen siirtelystä: ”Kesäaika sopii kuntoilijoille paremmin!”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kellonaikojen siirtely kesä- ja talviaikaan on päätetty lopettaa ensi vuonna. Sitä ennen on kuitenkin sovittava yhteisesti, mitä aikaa kansalaiset alkavat noudattaa. Suomen Latu on selvittänyt asiaa ja pitää kesäaikaa ainoana oikeana ratkaisuna. Syynä on runsaampi valoisuus.

– Valolla on suuri merkitys ulkoiluun ja sitä kautta ihmisten terveyteen – siksi toivomme, että iltaisin tapahtuva ulkoilu ja liikunta huomioitaisiin merkittävänä argumenttina, kun harkitaan siirtymistä uuteen aikajärjestelmään. Pysyvä kesäaika tuo esimerkiksi Helsingissä vuodessa arki-iltoihin 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa kuin pysyvä talviaika. On selvää, että tällä on merkitystä suomalaisten ulkoilun määrään, Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto. Lisäksi Polar Electro Oy:n aktivisuuslaitteiden suomalaisilla käyttäjillä tehdyn selvityksen mukaan selkeästi suurin osa liikunnasta tapahtuu arkisin kello 16–20 välillä.