Yle: Huumeriippuvaiset pulassa – rajojen sulkeminen vaikuttaa aineiden saatavuuteen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi varoittaa koronavirusopandemian vaikutuksista huumausainerikollisuuteen. Rajojen sulkeminen vaikuttaa huumausaineiden saatavuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että huumeiden hinnat nousevat, väkivalta lisääntyy ja murtojen määrä kasvaa.

Yle kertoo huumeriippuvaisten käytöksen muuttuneen muutamassa päivässä rajojen sulkemisen jälkeen. Narkkarit ovat levottomampia ja huonovointisempia. A-klinikan toimitusjohtajan ja lääketieteellisen johtajan Kaarlo Simojoen mukaan etenkin opioidipohjaisten aineiden käyttäjät voivat huonosti sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Suomessa on tapahtunut monta apteekkiryöstöä viime aikoina. Nämä tulevat viranomaisten mukaan lisääntymään. Lisäksi muut varkaudet ja salakuljetusyritykset ovat lisääntyneet, koska käyttäjät tarvitsevat rahaa ja aineita. Toisinaan rahtia kuljettavat eivät edes tiedä konteissa olevista huumausaineista.