Kevät on alkanut Suomessa – ensimmäiset perhoshavainnot tehty

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Viisivuotias tyttö ulkoili takapihallaan Kouvolan Myllykoskella ja juoksi onnellisena äitinsä luokse. Hän kertoi nähneensä keltaisen perhosen. Tämä oli hänen perheensä ensimmäinen perhoshavainto tänä keväänä. Sitruunaperhonen lenteli aurinkoisen pensaikon vieressä maaliskuun viimeisenä viikonloppuna.

Luonto-Liitto järjestää joka toinen viikonloppu Kevätseurannan, jossa ihmiset voivat ilmoittaa havainnoistaan sähköisellä lomakkeella netissä. Seuraava Kevätseuranta järjestetään pääsiäisviikonloppuna Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 11.-12.4.. Maaliskuun viimeisenä seurantaviikonloppuna kerättiin runsaasti merkkejä kevään etenemisestä.

– Keväisten havaintojen määrä kasvoi melkein räjähdysmäisesti – niitä kertyi niin kasveista, linnuista, hyönteisistä kuin matelijoistakin. Kasveista nähtiin leskenlehtiä, sinivuokkoja ja jopa valkovuokkoja. Erityisesti sinivuokkojen havainnointi lisääntyi huomattavasti. Ne lähtevätkin kasvamaan ja kukkimaan hanakasti heti saatuaan riittävästi lämpöä ja valoa. Sinivuokot ovatkin hivuttautuneet jo Kuopion korkeudelle asti, Malva Green Luonto-Liitosta kertoo.

Linnuista bongattiin perinteisen laulujoutsenen lisäksi suuri määrä kottaraisia, kurkia, naurulokkeja, peippoja, töyhtöhyyppiä, kiuruja ja punakylkirastaita. Myös joitakin västäräkkejä oli päästy näkemään aina Ikaalisissa asti. Ensihavaintoja tuli myös tuulihaukasta.

– Näyttää siltä, että myös tämän vuoden perhoskevät on saanut viikonlopun aikana reippaan alun. Havaintoja on tehty runsaasti jo aiemminkin nähdyistä sitruuna- ja nokkosperhosista, sekä vuoden uusina tulokkaina neito- ja koivutyttöperhosista. Ne ovat levittäytyneet vauhdilla yhä pohjoisemmaksi. Muita hyönteishavaintoja tuli seitsenpistepirkoista, kekomuurahaisista ja sääskistä. Myös ensimmäisten kimalaisten nähtiin pörräilevän aurinkoisessa kevätsäässä.