Shokki! Puolet ruotsalaisen leikkausosaston henkilökunnasta kantoi koronavirusta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Puolet Ruotsin Linköpingin yliopistosairaalan leikkausosaston työntekijöistä osoittautui kantavansa koronavirusta. Suurin osa heistä oli täysin oireettomia. Asia selvisi, kun kaikki leikkausosaston 50 työntekijää testattiin.

SVT:n haastattelema Andres Tegnell arvioi, että virustartunnan saaneista vain yksi kymmenestä huomaa sairastuneensa, koska suurin osa kantaa koronaa oireettomasti. Tämä selittää myös sen, miksi neljäsosa Ruotsin 600 koronaviruskuolemasta on kirjattu Tukholman vanhainkodeissa. Vanhainkotien työntekijät eivät ole tienneet kantavansa virusta, eikä sitä ole testattu.

Maailman terveysjärjestö WHO on käskenyt maita testaamaan ihmisiä ahkerasti. Taudin huolellinen ennakoiminen ja varhainen testaaminen olisi tullut edullisemmaksi kuin koko valtion toiminnan lamauttaminen. Tartuntojen todellista määrää ei tiedetä, joten ainoa vaihtoehto estää taudin tarttuminen on kotona pysyminen ja kontaktien välttäminen.