Presidentti Sauli Niinistö jyrähti: ”Nyt pitää yhdistää voimat”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomeen on hankittu lisää terveyshenkilökunnan suojavarusteita Kiinasta. Varusteista on ollut huutava pula koko maassa ja se on aiheuttanut kiivasta keskustelua kuntien ja hallituksen välillä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pyytää, että syyllistämisen sijaan yhdistettäisiin voimat.

– Suojavarusteiden maailmanlaajuinen kysyntä on valtavaa, tarjonta niukkaa. Käytännössä näyttää, että Kiinassa suojavälineiden kauppa toimii pelkästään markkinaehtoisesti. Tasavallan presidentin rooli on yleisellä tasolla luoda edellytyksiä sille, että suomalaiset voivat toimia tuloksellisesti. Tässä suhteessa teen parhaani, Niinistö vakuuttelee.

– Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen. Ensiksi tulee löytää kaikkien toimijoiden yhteinen käsitys siitä, mitä ja paljonko suojavälineitä tarvitaan. Tavaran hankinnassa tarvitaan kaikki osaaminen ja suhteet – myös yksityisen sektorin Kiina-tuntemus on tarpeen – jotta onnistutaan, presidentti jatkaa.

Niinistön sanat sopivat myös tavallisten ihmisten koronaviruksen varjostamaan arkeen. Olemme kaikki samassa veneessä ja se vaatii jokaista soutajaa eteenpäin mennäkseen. Suomi selviää kriisistä yhteistyöllä, ei sormia osoittelemalla ja syyttelemällä.