Suomalaiset haluavat niityt takaisin – kilpailu kannustaa talkoisiin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset niityt, kedot, hakamaat ja metsälaitumet ovat kuolemassa sukupuuttoon. Niistä on hävinnyt 90 prosenttia viimeisen 70 vuoden aikana. Samalla on hävinnyt osa suomalaista kulttuurihistoriaa, kaunista maalaismaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus haastaa nyt kaikki suomalaiset hoitamaan ja edistämään erilaisten niittyjen elvyttämistä. Niityn lumo – Vuoden maisemateko -kilpailu hakee hyviä tekoja, joilla tuetaan ja edistetään luonnon monimuotoisuutta. Kilpailuun ilmoitettava niitty voi olla pitkän laidun- ja niittohistorian aikaansaamaa edustava perinnebiotooppi, pihanurmesta kehitetty tai luontaisesti kehittynyt pihaniitty tai tienvarren monilajinen piennar.

– Kilpailuun voi osallistua kuka vain. Esimerkiksi oman pihan karuja nurmialueita voi edelleen kehittää pihaniityiksi ja teiden pientareita monimuotoistaa niittämällä ja raivaamalla, jolloin myös ehkäistään vieraslajien leviämistä. Kohteen koolla ei ole väliä. Keskeistä on, että lajisto on monipuolinen ja aluetta hoidetaan ja kehitetään aktiivisesti, sanoo maiseman- ja luonnonhoidon kehitysjohtaja Leena Lahdenvesi-Korhonen Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.