Helsingissä jaetaan lahjakortteja äänikirjoihin – auttaa senioreita, lapsiperheitä ja yksinäisiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koronakaranteeni on palauttanut monen lukuinnon. Lukeminen on edullinen ja mainio tapa kuluttaa aikaa samalla, kun voi uppoutua tarinaan tai oppia uutta. Suomalaiset ovat innostuneet äänikirjoista ja kirjojen digiversioista.

Nyt äänikirjapalvelu Storytel on jakanut tuhat lahjakorttia sosiaalialan järjestö HelsinkiMissiolle. Äänikirjalahjakortteja jaetaan esimerkiksi yksinäisille senioreille, jotka voivat keskustella kuuntelemistaan teoksista vapaaehtoisen kirjakaverin kanssa. Eristäytyminen lisää yksinäisyyden tunnetta.

Lukemisen ja äänikirjojen kuuntelun hyödyistä on viime aikoina puhuttu paljon. Brittiläisen ajatushautomo Demosin pari vuotta sitten tekemän raportin mukaan kirjojen lukeminen tai kuunteleminen voivat merkittävästi vähentää yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden tunnetta. Lisäksi lukukokemukset toimivat erinomaisena pohjana sosiaaliselle kanssakäymiselle. Karin mukaan Storytelin lahjoittamia äänikirjalahjakortteja pyritäänkin tarjoamaan kaikenikäisille.

– Lahjakortteja tullaan tarjoamaan myös lapsiperheille esimerkiksi lasten satuhetkiä tai koko perheen yhteisiä lukuhetkiä varten. Lisäksi olemme pohtineet mahdollisuutta järjestää virtuaalisia kirjaryhmiä, jossa ihmiset voisivat yhdessä kuunnella samaa kirjaa, Kari sanoo.

Storytelin markkinointipäällikkö Hanna Walldén toivoo, että lahjoitus toisi iloa, lohtua ja helpotusta ihmisille, joilla sosiaaliset kanssakäymiset ovat jääneet koronaepidemian aiheuttamien karanteenitoiminpiteiden takia vähäisiksi ja jotka saattavat tuntea olonsa nyt entistäkin yksinäisemmiksi.

– Kiinnostus äänikirjoja kohtaan on ollut koronaepidemian aikaan poikkeuksellisen suurta, ja tarinoiden parissa viihdytään ja vietetään nyt paljon aikaa. Toisaalta, monelle meistä nyt kokemamme yksinäisyyden tunteet eivät ole vain seurausta poikkeustilanteesta, vaan tavallista arkipäivää. Erityisesti heitä haluaisimme tällä lahjoituksella ilahduttaa, Walldén sanoo.