Ravintoloiden hyöty ymmärretään viimein – kotona tissuttelun ongelmat lisääntyneet

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eurooppalaiseen seurustelukulttuuriin kuuluu sivistynyt alkoholin nauttiminen ja sen parissa sosialisointi. Suomessa osa viranomaisista kuitenkin uskoo kieltolain aikaisiin toimiin, ja alkoholin nauttimista yritetään hillitä muun muassa korkeilla veroilla ja myyntirajoituksilla. Nyt ravintoloiden ollessa kiinni ihmiset tissuttelevat kotona. Tästä voi tulla entistäkin suurempi ongelma.

Ravintolat tarjoavat ihmisille valvotun ympäristön ja asiantuntevan palvelun alkoholin nauttimiseen liittyen. Nyt poikkeusaikoina ravintolat ovat kiinni ja kodeissa kulutetaan alkoholia aiempaa enemmän. Ihmiset saattavat tissutella illasta toiseen lasten läsnäollessa ja viikkoannos kohoaa helposti aiempaa suuremmaksi. Alkoholia saatetaan ostaa kotiin kerralla enemmän.

Koronaviruspandemia on muuttanut ihmisten elämää ja rutiineja. Lisääntynyt alkoholinkäyttö voi vaikuttaa perhesuhteisiin, terveyteen ja talouteen. Toivottavasti kriisin myötä ymmärretään, että alkoholia haluavat nauttivat sitä joka tapauksessa. Kotona sen liikakäyttö on inasen helpompaa.

– Kun elämänpiiri pienenee ja sosiaalinen kanssakäyminen on rajatumpaa, saattaa päihteiden käyttö lisääntyä huomaamatta paljonkin, sanoo vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen A-klinikkasäätiön Arjen toimintakyky -hankkeesta.

– Jos juomaa kuluu paljon, hyvä tapa on pitää juomapäiväkirjaa ja merkitä ylös juodut annokset. Juomisen vähentäminen on hyvä suunnitella ennakkoon ja pysyä suunnitelmassa – ei uutta kauppareissua, vaikka viikolle varatut juomat ovat loppuneet! toteaa myös A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Tiia Ruokosalo ja vinkkaa, että useat järjestöt tarjoavat tukea ja apua verkossa, puhelimitse ja chatissa. Ongelmia ja huolia ei kannata jäädä murehtimaan yksin.