Erävalvonta ratsaa nyt retkeilijöitä – luvattomasta nuotiosta sakot

Matkailu · Terhi Piiroinen

Ihmiset ovat sikailleet kansallispuistoissa ja luonnossa kuluneen kevään aikana tavallista enemmän. Kansallispuistoista on kerätty vastuuttomien juhlijoiden jälkeensä jättämiä roskia ja huomattu, että ihmiset ovat tehneet nuotioita luvattomiin paikkoihin.

Poikkeusolot ovat lisänneet luontoharrastuksia, mikä ilahduttaa asiantuntijoita, mutta lieveilmiöt halutaan kuriin. Metsähallituksen erävalvonta kiinnittää nyt erityistä huomiota villiintyneeseen nuotioretkeilyyn. Luvattomasta avotulesta seuraa sakkoja. Avotulen teko vaatii aina maanomistajan luvan.

Ylitarkastaja Juha Ahonen Metsähallituksen Eräpalveluista sanoo, että luvattomasta nuotiosta seuraa keskimäärin kuusi päiväsakkoa. Luonnonsuojelualueella kyseessä on luonnonsuojelurikkomus ja rangaistus on kovempi, keskimäärin 12 päiväsakkoa.

– Kaikkein kauneimmilla alueilla kansallispuistoissa on leiriydytty ja poltettu nuotioita luvattomilla paikoilla esimerkiksi järvien rannoilla ja kallioilla, harmittelee puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista.