Luxemburgissa ilmainen julkinen liikenne – ehkäisee ruuhkia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Luxemburgin puoli miljoonaa asukasta saa nykyään nauttia ilmaisesta julkisesta liikenteestä. Maa asetti kaiken julkisen liikenteen maksuttomaksi ensimmäisenä maailmassa. Etu otettiin käyttöön vuodenvaihteessa.

Pienessä Luxemburgin pääkaupungissa on kärsitty pahoista ruuhkista vuosien ajan. Kaupungin väkimäärä tuplaantuu arkipäivisin sinne saapuvien työntekijöiden takia. Ilmaisen kulkumuodon avulla yritetään, että useampi työmatkalainen kulkisi julkisella oman autonsa sijaan.

Työmatkakulkijoita helpotetaan liitäntäparkeilla, joihin voi jättää ajoneuvonsa työpäivän ajaksi. Keskustan alueelle kulkeminen tapahtuu raitiovaunulla. Raideliikenteen avulla voi ohittaa ruuhkassa seisovat autojonot ja siten myös työmatka lyhenee. Luxemburg haluaa näyttää esimerkkiä muille maille.