HUS muistuttaa: Terveellisen ruoan merkitys korostuu poikkeusaikana

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmisen elimistö tarvitsee oikeassa suhteessa energiaa ja hivenaineita toimiakseen mahdollisimman tehokkaasti. Helsingin yliopistollinen keskussairaala on muistuttanut ihmisiä terveellisen ravinnon merkityksestä koronaviruspandemian aikana.

Ruokavalinnat vaikuttavat puolustuskykyyn ja toipumiseen. Lisäksi ihmisten tulee muistaa juoda tarpeeksi sekä varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti. Ruokailurytmin muuttuessa saattaa kärsiä aliravitsemuksesta tai vastaavasti kerryttää koronakiloja epäterveellisillä valinnoilla.

– Ravitsemuksen laatuun poikkeusoloissa kannattaa kiinnittää huomiota, sillä riittävällä ravinnon ja nesteen saannilla on tärkeä merkitys elimistön puolustusjärjestelmän toiminnan ja sairaudesta toipumisessa kannalta. Useat vitamiinit ja hivenaineet ovat välttämättömiä immuunipuolustuksen normaalille toiminnalle ja niiden puutokset heikentävät puolustuskykyä, HUSin johtava ravitsemusterapeutti Pia Nikander muistuttaa.

Hän painottaa, että poikkeustilanteen pitkittyessä on myös tärkeää estää painonnousu. Ennaltaehkäisy on monin verroin helpompaa kuin kertyneiden kilojen karistaminen.

– Pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä ja syö riittävän monipuolisesti. Ateriat ja välipalat, jotka koostuvat kasviksista, hedelmistä ja marjoista, täysjyväviljatuotteista, hyvistä proteiinin lähteistä sekä pehmeistä rasvoista, ovat monipuolisen ruokavalion ydin, Nikander luettelee.