Uusi hengitysmaski tunnistaa koronaviruksen – ja ilmoittaa siitä näkyvästi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Harvardin yliopiston ja MIT:n biotekniikan insinöörit ovat kehitelleet vuosien ajan viruksen tunnistavia kasvomaskeja. Hengityssuojaimissa on sensorit, jotka tunnistavat ilmassa tai pisaratartunnassa leviäviä viruksia, kuten ebolaa ja zikaa.

Nyt keksintöä on jalostettu siten, että se tunnistaisi myös haitallisen koronaviruksen. Viruksen havainnoiminen sytyttää sensorin valon palamaan tai vaihtaa sen väriä. Teknologia on vielä kehitysvaiheessa, mutta onnistuessaan se tulisi helpottamaan esimerkiksi lentokentillä tai maiden rajoilla työskenteleviä. Rajavalvonnan työntekijät pystyisivät tunnistamaan sairaat helposti ja estää heidän matkustamisensa ja siten taudin leviämisen.

Viruksen tunnistavasta maskista olisi hyötyä myös sairaaloiden odotusauloissa, kouluissa, erilaisissa laitoksissa ja yleisötapahtumissa. Viruksen toteaminen ei vaatisi testin tekemistä ja tuloksen odottamista. Työryhmä pohtii parhaillaan, tulisiko sensori asentaa valmiina maskiin vai myydä niitä erillisinä lisäosina, Business Insider uutisoi.