Suomessa UV-säteily voimakkaimmillaan juhannuksena – näin suojaudut tehokkaasti

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Harva tietää, että iho voi palaa myös pilvisellä säällä. Syöpäjärjestöt muistuttavatkin, että ulkona oleskellessa kannattaa aina suojautua UV-säteilyltä. Säteily on voimakkaammillaan Suomessa keskikesän, eli juhannuksen aikoihin.

– Pilviselläkin säällä voi palaa, sillä ohuet yläpilvet eivät vaimenna UV-säteilyä juuri lainkaan. Vain paksu ja yhtenevä pilvipeite vaimentaa UV-säteilyä merkittävästi, Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala korostaa.

Syöpäjärjestöt vinkkaavat kolmen v-kirjaimen taktiikkaa UV-säteilyltä suojautumisessa. Ne ovat varjo, vaatteet ja voide. Etenkin keskipäivällä kannattaa olla varjossa, suojata ihoa kevyillä vaatteilla ja käyttää hattua sekä aurinkolaseja.