Internet-yhteyden nopeusennätys rikki – 44,2 terabittiä sekunnissa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Australiassa on rikottu internet-tiedonsiirron nopeusennätys. Tutkijat onnistuivat saamaan internet-nopeuden kohoamaan jopa 44,2 terabitin sekuntinopeuteen.

Nyt rikotulla ennätysnopeudella olisi mahdollista ladata yli tuhat teräväpiirtoelokuvaa vain sekunnissa. Monashin, Swinburnen ja RMIT:n yliopistojen tutkijoista koostuva tiimi käytti tiedonsiirtoon optista micro-comb -sirua, joka sisältää nykyisten laitteiden käyttämien 80 laserin sijaan satoja infrapunalasereita.

Internet-yhteydet ovat viime kuukausina olleet eri puolilla maailmaa tavanomaista ruuhkaisempia koronakriisin vuoksi. Independent-lehden mukaan tutkijat toivovat micro-combin tarjoavan helpotusta yhteysongelmiin tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä Australian internet-latauksen keskinopeus on 43,4 megabittiä sekunnissa, noin miljoona kertaa hitaampi kuin tuore nopeusennätys. Ookla Speedtest -palvelun mukaan Suomen internet-keskinopeus on tällä hetkellä mobiiliverkoissa 43,92 megabittiä sekunnissa ja kiinteissä laajakaistaverkoissa 89,11 megabittiä sekunnissa.