Nyt on mökkimyyjän markkinat – suomalaiset haluavat nyt oman mökin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Koronapandemia on vaikuttanut ihmisten asumisjärjestelyihin, työkuvioihin ja matkasuunnitelmiin. Kun ulkomaille ei pääse, haluavat ihmiset ottaa ilon irti Suomen kauniista luonnosta. Kesämökkikauppa on käynyt kuumana.

Lappia lukuunottamatta Suomessa on ollut vähäluminen talvi, mikä on osaltaan vauhdittanut kesämökkikaupan alkamista tavallista aikaisemmin. Kesämökit ovat kokeneet viime vuosina inflaation, mutta tänä vuonna trendi on ollut päinvastainen. Ihmiset nimenomaan haluavat oman lomakohteen kotimaasta.

Maanmittauslaitoksen mukaan koronaviruksen luoma poikkeusaika on lisännyt kesämökkien kauppamääriä 17 prosenttia. Toisin sanoen jos suunnittelee kesämökin myymistä, on ajankohta nyt otollisempi kuin aikoihin. Tiedot kiinteistökaupan määristä ja hinnoista perustuvat tilastotietoihin, joissa on tarkasteltu mökkikauppojen määrän kehitystä vuosina 2019– 2020 tammi-toukokuussa 10 kunnassa, joissa sijaitsee eniten kesämökkejä.

– Kesämökkien hinnat ovat olleet useita vuosia laskussa vaihtelevan kysynnän ja arvostuksen takia. Mökkikaupan määrä kääntyi jo aikaisempina vuosina nousuun ja myös hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet nousuun, kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Taisto Toppinen arvioi.