WHO: Koronaviruksen leviäminen oireettomista potilaista vaikuttaa harvinaiselta

Terveys · Tim Isokivi

Yksi suurimmista koronapandemiaan liittyvistä kysymyksistä on ollut se, kuinka helposti virus leviää oireettomista potilaista. Vielä aikaisemmin tutkijat ovat varoittaneet taudin voivan levitä helposti myös potilaista joilla varsinaisia oireita ei ole.

Nyt Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntija Van Kerkhove on kuitenkin ilmoittanut koronaviruksen leviäminen oireettomista potilaista vaikuttavan harvinaiselta. Tämä perustuu raportteihin maista, joissa viruksen leviämistä seurataan tarkasti.

– Tutkimme jatkuvasti dataa ja yritämme saada lisätietoa eri maista saadaksemme todellisen vastauksen kysymykseen. Toitaiseksi näyttää siltä, että viruksen tarttuminne oireettomasta henkilöstä on harvinaista, Van Kerkhove kertoo CNN-uutissivuston mukaan.

Tuore tieto ei tietenkään tarkoita sitä, että viruksen tarttumistehoa pitäisi väheksyä. Kerkhoven mukaan oireettomaksi luullut henkilöt osoittautuvat monesti potilaiksi jotka ovat sairastuneet covid-taudin lievään muotoon. Joissain tapauksissa todelliset oireet ovat puolestaan alkaneet vasta myöhemmin.