Olof Palmen murhatutkinta loppui – syyttäjä uskoo Skandia-miehen olleen syyllinen

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuosikymmenien ajan selvittämättä ollut ruotsalainen murhamysteeri vaikuttaa viimein ratkenneen. Ruotsin poliisi on ilmoittanut lopettavansa vuonna 1986 tapahtuneen pääministeri Olof Palmen murhan tutkinnan.

Syyttäjä Krister Pettersson kertoi tiedotustilaisuudessa pääepäillyn olevan Skandia-mieheksi silloisen työpaikkansa vuoksi kutsuttu Stig Engström. Engströmiä vastaan ei kuitenkaan voida Reuters-uutistoimiston mukaan nostaa syytteitä sillä hän kuoli vuonna 2000 itsemurhaan.

Ruotsin sosiaalidemokraatteja edustanut Palme ammuttiin Tukholmassa 28. helmikuuta 1986 hänen kävellessä kotiin elokuvateatterista vaimonsa kanssa. Rikostutkinnassa kuulusteiltiin yli 10 000 henkilöä. Tutkintaa vaikeutti erityisesti se, ettei poliisi löytänyt asetta joka olisi voitu yhdistää rikospaikan luoteihin.

Murhapaikan läheisyydessä työskennellyttä Engströmiä kuultiin tutkinnassa alun perin vain silminnäkijänä. Miehen mukaan hän oli yrittänyt auttaa maassa makaavaa Palmea. Vuosien varrella epäilykset alkoivat kuitenkin kohdistua ampumakerhoon ja Palmea kritisoineisiin piireihin kuuluneen Engströmiin hänen tarinassaan ilmenneiden aukkojen, muiden silminnäkijöiden lausuntojen ja murhaajan tuntomerkkejä vastaavien vaatteiden vuoksi.