Vaivaako unettomuus? Yksinkertainen niksi auttaa monia

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Univajeella on paljon negatiivisia vaikutuksia ihmisten kehoon. Keho palautuu yöunien aikana minkä lisäksi aivotkin tarvitsevat lepoa. Unettomuus voi aiheuttaa myös masennuksen kaltaisia oireita, minkä lisäksi se alentaa vastustuskykyä ja vaikuttaa negatiivisesti myös keskittymiskykyyn.

Unettomuus voi johtua monista eri asioista, minkä vuoksi myös parannuskeinot voivat olla toisistaan hyvin poikkeavia. Toisinaan päivän tapahtumat ja huolet voivat vaivata niin paljon mieltä, että omilta ajatuksilta ei saa sen vertaa lepoa, että nukahtaminen olisi mahdollista. Mikäli stressi tuntuu haittaavan uneen vaipumista, päiväkirjan pitämisestä voi olla apua.

Poosh-hyvinvointisivuston mukaan oman tunne-elämän tasapainossa pitäminen on hyvin tärkeää yöunien kannalta. Hyvä tapa purkaa päivän tapahtumia on kirjoittaa iltaisin päiväkirjaa, johon voi kirjata kaikki päivän tuntemukset. Asioiden ylös kirjoittaminen voi rauhoittaa mieltä ja auttaa käsittelemään tapahtumia. 

Päiväkirjan kirjoittaminen kannattaa lopettaa aina positiivisiin ajatuksiin. Tekstin loppuun voi vaikkapa kirjata asiat, joista on kiitollinen tai jotka menivät tänä päivänä hyvin. Näin mieli on paljon levollisempi ja valmiimpi ottamaan uneen vaipumisen vastaan.