Poliisi muistuttaa: Mitä kalliimpi polkupyörä – sitä kalliimpi lukko

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Polkupyörävarkaudet ovat yleisiä kesäaikana. Varmin tapa estää polkupyörän anastus on säilyttää sitä kotona tai jonkinlaisessa tallissa ja asianmukaisesti lukittuna. Aina tämäkään ei riitä.

Polkupyörävarkauksien yleisyydestä kertoo se, että pelkästään Oulussa varastetaan kesällä keskimäärin kolme polkupyörää päivässä.

– Oulussa on kirjattu toukokuun alun jälkeen yli 200 rikosilmoitusta polkupyöriin kohdistuneista varkausrikoksista. Joukossa on paljon arvokkaita, yli tuhannen euron arvoisia pyöriä. Pyörävarkaus on rikos ja aina tekijän syytä, mutta myös pyörän omistajan omalla toiminnalla on suuri merkitys rikosten ehkäisyssä, Oulun poliisi muistuttaa.

Viranomaisten mukaan kallis pyörä tulee aina lukita asianmukaisella lukitusjärjestelmällä. Kevyet ja halvat lukot on helppo murtaa, joten myös lukon luotettavuuteen ja laatuun kannattaa panostaa. Pyörää on hyvä säilyttää sisätiloissa aina kun se on mahdollista.

– Pyöräkauppaa käydään netissä, joten myös pyörän ostajan kannattaa olla tarkkaavainen, ettei osta varastettua tavaraa. Pyörän myyntihinta on selkeä merkki epäilyttävästä alkuperästä, jos kallista pyörää myydään poikkeuksellisen halvalla, pitäisi hälytyskellojen soida. Ostajan on hyvä myös tiedostaa, että varastettujen pyörien kaupalla rahoitetaan usein huumausaineiden hankintaa, poliisi peräänkuuluttaa.