Instagram ei kerro koko totuutta – näin paljon valaistus vaikuttaa kuviin

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalinen media voi aiheuttaa suuria ulkonäköpaineita etenkin nuorille naisille. Valokuvat eivät kuitenkaan aina anna totuudenmukaista kuvaa henkilöstä, joka siinä esiintyy. Valaistuksella ja poseerausasennolla on iso merkitys, minkä lisäksi myös moni tähti sortuu jälkikäsittelemään kuviaan ja päätyy jopa muokkaamaan vartalonsa muotoja.

Toimittaja Danae Mercer on kyllästynyt siihen miten väärän kuvan naisen kehosta saa sosiaalisen median kautta. Sen vuoksi hän onkin omistanut koko kanavansa sille, että hän näyttää miten imartelevalta oikea kuvakulma, valo ja asento saavat kehon näyttämään. Nainen osoittaa kuvapareissaan myös aina sen miltä hänen kehonsa näyttää rennommassa asennossa.

View this post on Instagram

Insta vs reality — or LETS talk LIGHTING. Because that’s the main difference in these photos. In one, my bum is deliberately angled into the shadows. The softer light hides my cellulite and smooths most of my stretchmarks. It’s flattering. In the other, I’m just casually squatting (lol) beside the mirror. My hips and thighs are in the sunlight. Lumps and bumps are on show. There are a few posing differences (core tight, hips popped back, squeeeezzzinnnggg), but mostly this pic is about LIGHT working its magic. When I worked in magazines, we shot at sunrise or sunset. On most sets, there were people holding SUN DIFFUSERS and REFLECTORS to help create the perfect FLATTERING balance of shadow and light. The same thing happens on SOCIAL MEDIA, just in a different form. Most insta-models know EXACTLY how to POSE and work their angles. And they know LIGHTING too. Like how SIDE LIGHT, diffused from a window, is the most flattering for abs but usually pretty harsh on the face. It’s why you’ll often see a phone covering the face. Or how SHADOWS can gently eliminate certain LUMPS and BUMPS. All that is fine with me, honestly. It’s art and photography, and there is no shame in wanting to look FIERCE. But I also want to remind you about how SO MUCH on here is FILTERED. POSED. PERFECTED. And how you shouldn’t EVER COMPARE YOURSELF to a STRANGER on the internet. Because cowgirl, you’re just seeing their snapshots taken in PERFECT LIGHT. Your reality is a whole lot more varied, diverse, and human than that. It’s more perfectly imperfect. Real. Raw. And that’s a wonderful thing indeed. You got this. x #instavsreality #womenirl #womenshealth #popsugarfitness #instagramvsreality #posingtips #cellulite #strengthmarks

A post shared by Danae Mercer (@danaemercer) on

Danae Mercer korostaa kuvaparissaan sitä miten tärkeää oikeanlainen valaistus on hyvien kuvien ottamisen kannalta. Nainen kehottaa seuraajiaan pitämään tämän mielessä kun he katsovat huippumalleista otettuja kuvia. Heidänkään vartalonsa eivät näytä samalta kun he ovat rentoja, istuvat huonossa ryhdissä eivätkä jännitä lihaksiaan, ja se on täysin normaalia.