Aurinkoa 100 kertaa suurempi tähti katosi – tutkijat ihmeissään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tutkijat ovat kohdanneet todellisen mysteerin kosmisessa mittakaavassa. Massaltaan noin 100 kertaa aurinkoamme suuremmaksi ja 2,5 miljoonaa kertaa kirkkaammaksi arvioitu tähti vaikuttaa yllättäen kadonneen avaruudessa.

Kinmanin kääpiögalaksissa 75 miljoonan valovuoden päässä sijaitseva tähti oli elinkaarensa loppuvaiheilla, minkä ansiosta se oli kiinnostanut tutkijoita lähes 20 vuoden ajan. Elokuussa 2019 Euroopan eteläisen observatorion suurikokoinen teleskooppi suunnattiin tähteä kohti, jolloin tutkijoita odotti yllätys. He eivät enää löytäneet tähtiä tai edes jäkiä sen mahdollisesta tuhosta.

Tähtien ei kuuluisi vain kadota taivaalta, sillä yleensä niiden elinkaari saa päätöksensä kirkkaan supernovana tunnetun räjähdyksen muodossa. Arkistoiduista tiedoista tutkijoille selvisi, että tähti oli näkyvissä vielä vuonna 2011.

Tähden häviämiselle on Euroopan eteläisen observatorion tiedotteen mukaan kaksi teoriaa. Yhden mukaan se romahti yhtäkkiä mustaksi aukoksi ohittaen supernovavaiheen, minkä pitäisi olla erittäin harvinaista mutta ainakin periaatteessa mahdollista. Toisen teorian mukaan tähti olisi läpikäynyt voimakkaita purskahduksia, joiden ansiosta se olisi menettänyt massaa ja kirkkautta nopealla tahdilla ja muuttunut lopulta aikaisempaa huomattavasti pienemmäksi ja himmeämmäksi.