Sano juusto! Tältä suosikkiherkku näyttää ympäri maailmaa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Juusto on maidon kiinteä versio, joka valmistetaan juoksettamalla ja maitohappokäymisellä. Juustoja on valmistettu jo 5.000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, joten ihmiskunta on rakastanut herkkua vuosituhansien ajan. Nyt esitellään, miltä juustot näyttävät eri maissa.

Juustojen tekstuuri, voimakkuus ja rasvapitoisuus vaihtelee eri alueiden mukaan. Buffalonmaidosta valmistettu mozzarella ja gorgonzola ovat italialaisten juustomestareiden aikaansaannos, kun taas cheddar on kotoisin Iso-Britanniasta. Halloumi on puolestaan kotoisin Kyprokselta, jossa se valmistetaan perinteisesti lampaan- ja vuohenmaidon seoksesta.

Suomalainen leipäjuusto on päässyt mukaan Insiderin maailman juustoja esittelevälle listalle. Tuorejuustoa muistuttava leipäjuusto on ollut perinteisesti kahvin kanssa tarjottu herkku, mutta sitä valmistetaan myös grillattuna. Juuston juuret ovat vahvasti Euroopassa, vaikkakin siitä on tullut koko maailmanlaajuinen elintarvike.