Tutkimus: Ruis ja kaura hidastavat painonnousua – kuidut lisäävät hyödyllisten mikrobien kasvua vatsassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Täysjyvätuotteiden tiedetään parantavan ihmisten suoliston mikrobitasoja ja siten vaikuttavan kehon matala-asteiseen tulehdukseen sekä glukoosi- ja lipidiaineenvaihduntaan ja rasvakudoksen aineenvaihduntaan. Nyt on kuitenkin tutkittu kaura- ja ruiskuitujen vaikutuksia terveyteen.

Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön, VTT:n ja Hong Kongin yliopiston yhteistyönä. Tulosten perusteella kaura- ja ruiskuidun käyttö lisäsi terveydelle hyödyllisten mikrobien kasvua suolessa, mikä puolestaan paransi kolesteroliaineenvaihduntaa ja vähensi suolenseinämän läpäisevyyttä ja maksan tulehdustilaa. Lisäksi kuitujen lisääminen ruokavalioon vähensi painonnousua

Runsaalla kuitujen käytöllä on aiemmin todettu olevan yhteyttä metabolisen syndrooman, painonnousun, sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen pienentyneeseen riskiin. Koe-eläimillä toteutetussa tutkimuksessa osoitettiin, että ruis- että kaurakuidun käyttö hidasti runsasrasvaiseen ruokavalioon liittyvää painonnousua. Tulokset julkaistiin Molecular Nutrition and Food Research -lehdessä.