Hamsteri luokiteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hamsterit ovat suosittuja lemmikkejä, mutta niiden villinä elävien sukulaisten tilanne on synkkä. Eurooppalainen hamsteri on juuri luokiteltu vakavasti uhanalaiseksi lajiksi.

Hamsterit ovat mukana Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton tuoreella punaiseksi listaksi kutsutussa luettelossa. Listalle päätyviä elämiä kuvaillaan äärimmäisen uhanalaisiksi. Asiantuntijoiden mukaan luonnossa elävien hamstereiden syntyvyys on laskenut dramaattisesti, ja laji saattaa kuolla sukupuuttoon seuraavien 30 vuoden aikana.

Eurooppalaiset hamsterit ovat isokokoisempia kuin lemmikkeinä pidetyt syyrianhamsterit ja kääpiöhamsterit. Hamsterikannan laskun syyksi on epäilty niiden elinympäristön pienenemistä ihmisten vaikutusta, kuten teollisuutta, ilmaston lämpiämistä, valosaastetta ja suurikokoisia plantaaseja, uutisoi BBC.