NASA julkaisi Auringosta ennätyskuvia – lähimpää koskaan ikuistetut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on julkaissut Solar Orbiter -luotaimen ikuistamaa ennennäkemätöntä kuvamateriaalia. Ne on otettu lähemmältä etäisyydeltä aurinkoa kuin koskaan aikaisemmin.

NASAn ja Euroopan avaruusjärjestö ESAn yhteistyönä syntynyt Solar Orbiter ohitti taannoin ensi kertaa auringon lähietäisyydeltä. Luotain kuvasi auringon pintaa noin 77 miljoonan kilometrin etäisyydeltä. Avaruusjärjestöt ovat sittemmin jakaneet näyttävää kuvamateriaalia internetissä.

Kuvista voidaan erottaa leirinuotioiksi kutsuttuja pienikokoisia auringonpurkauksia. Ne ovat Nature-lehden mukaan kooltaan vain miljoonas- tai miljardisosan maahan asti erottuvista isokokoisemmista auringonpurkauksista. Auringossa riittää runsaasti tutkittavaa, ja helmikuussa laukaistun Solar Orbiterin lennon onkin määrä kestää seitsemän vuotta.