Lastenlääkärit kumosivat tuttuja myyttejä – saako nukkuvaa vauvaa herättää?

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lasten kasvattamiseen liittyy monia myyttejä etenkin vauvavuotta koskien. Vanhemmat ovat tarkkoja ensimmäisen lapsensa kanssa siitä, että he tekevät kaiken oikein. Oikeaa ja varmaa tietoa voi kuitenkin toisinaan olla hieman haasteellista löytää, koska mielipiteitä vauvojen terveyden ja kehityksen suhteen on monia.

Nyt lastenlääkäri Blair Hammond ja lasten kehityspsykologi Aliza Pressman keskustelevat videolla vauvoihin liittyvistä myyteistä, joista heiltä kysytään usein. Naiset kumoavat ensimmäisenä myytin, jonka mukaan nukkuvaa vauvaa ei saisi koskaan herättää. Etenkin parin viikon ikäisiä vauvoja tulee herättää syömään noin kolmen tunnin välein.

Aliza Pressman kertoo myös sen, että älykkyyttä kehittävät lelut eivät yksinään tee lapsesta älykästä. Aikuisen täytyy ohjata leikkiä ja olla vuorovaikutuksessa vauvan tai taaperon kanssa, mikä tulee kehittämään vauvan oppimista. Vauva ei osaa leikkiä kehittävällä tavalla esimerkiksi palapeleillä tai palikoilla ennen kuin häntä opastetaan.

Erään myytin mukaan vauva hemmotellaan pilalle mikäli vauvaa sylitellään aina kun hän itkee. Tämä ei pidä lastenlääkärin mukaan paikkaansa. Vauva ei osaa itse rauhoittaa omaa kehoaan, minkä vuoksi hän tarvitsee syliä. Rauhoittuminen sylissä on tärkeä taito, joka vauvan pitää oppia. Tämä auttaa lasta myös myöhemmin rauhoittumaan itse.