Kysely: Suomalaiset lajittelevat vähemmän jätteitä mökillä kuin kotona

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Mökille kannattaa ostaa kompostori tai kompostoiva kuivakäymälä. Jätelain mukaan ruokajätteitä ei saa heittää tunkiolle tai viedä muualla sijaitsevaan biojäteastiaan. Suomalaiset myöntävät, että jätteiden lajittelu on kesämökeillä huomattavasti leväperäisempää kuin vakituisessa asunnossa.

– Kotioloissa olemme oppineet lajittelemaan jätteet jo melko hienosti. Mutta mökille siirryttäessä tapahtuu merkillinen taantuma. Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökilläkin kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Mutta jätteiden lajittelun osalta on vielä matkaa ennen kuin voidaan iloita ympäristöä kunnioittavasta vapaa-ajanvietosta. Kyselymme vastaajista 60 prosenttia tunnustaakin, että kotioloissa homma hoituu, mutta mökillä lajittelu tuppaa olemaan leväperäisempää, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula toteaa.

Biolanin kyselyn vastaajista 15 prosenttia kertoo heittävänsä mökkikeittiön biojätteet sekajätteeseen. Lähes sama määrä kertoo rahtaavansa biojätteet mökiltä kotiin. Peräti 24 prosentti nakkaa biojätteet tunkiolle tai avokompostiin, mikä houkuttelee rottia ja muita eläimiä herkuttelemaan mökin ympäristöön. Vapaa-ajan kiinteistöillä on lain mukaan velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen.

– Kompostoivan kuivakäymälän lisäksi mökin multatehtaaksi voi hankkia kompostorin. Biojätteet muuttuvat nopeasti herkulliseksi mullaksi niin kukkapenkeille kuin vihannesviljelmillekin, Biolanin Riikka Kerttula vinkkaa.