Suomalainen kala sopii sushiin – kokeile marinoitua silakkaa tai friteerattua muikkua

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Sushi on raivannut tiensä suomalaisten suosikkiruokien joukkoon. Sushi on monipuolista ja herkullista syötävää, eikä sen tekeminen vaadi erityistaitoja. Riittää, että kotona on oikeanlaiset raaka-aineet ja bambusta valmistettu sushimatto.

Sushin valmistusvälineet löytyy nykyään tavallisesta marketista. Riisi kannattaa keittää ohjeiden mukaan jo edellisenä päivänä. Muuten on järkevää suosia kalatiskin antimia. Pro Kala vinkkaa, että suomalaiset kalat sopivat erinomaisesti sushin raaka-aineeksi. Yhdistyksen sivuilla on reseptejä.

– Perinteinen sushi tehdään raa’asta kalasta, mutta sitä vierastaville löytyy monia vaihtoehtoja: mikään ei estä asettelemasta nigiri-palan päälle vaikkapa kylmäsavulohta. Jos rullien tai palojen valmistaminen on täysin vierasta, löytyy YouTubesta satoja ohjevideoita, joita seuraamalla aloittelijakin onnistuu, yhdistyksestä kerrotaan.

– Suomalaista twistiä susheihin saa käyttämällä meille tyypillisiä kalalajeja. Esimerkiksi Itämeren ainutlaatuisuus silakka taipuu marinoituna maki-rullan sisälle mainiosti! Kasvatettu kotimainen kirjolohi sopii myös lohen tilalle moniin eri sushipaloihin. Savolainen sushi puolestaan syntyy käyttämällä tietysti friteerattuja muikkuja. Kokeiluja voi tehdä oman maun mukaan – sääntöjä ei ole!