Suomalaiset vesistöt yhdistyivät – Kimolan kanava avataan veneilijöille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pohjois-Kymenlaaksoon kahden vuoden ajan rakennettu Kimolan kanava avataan veneilijöiden käyttöön 3. elokuuta. Noin 5,5 kilometriä pitkä kanava muodostaa uuden vesireitin Päijänteeltä Kouvolaan.

Suomalaiset ovat veneilykansaa. Aiemmin puiden uittamiseen käytetty kanava muutettiin veneilijöitä varten sopivaksi kaksi vuotta kestäneen rakennushankkeen aikana. Kanavaa ruopattiin ja levennettiin ja siihen tehtiin veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Kimolan kanavan erikoisuuksia ovat 70-metrinen veneilytunneli, joka on ainoa laatuaan Suomessa, sekä poikkeuksellisen korkea 12 metrin sulutuskorkeus.

Kimolan kanavayhteys ja läheisten satamien kehittäminen lisäävät Heinola–Iitti–Kouvola-alueen veneilymahdollisuuksia sekä kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen. Kimolan veneilykanavan myötä Kouvolasta muodostuu yhtenäinen vesitieyhteys Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle saakka.