Loppuiko kesäloma ja masentaa? Asenne ratkaisee työpaikalle palaamisessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Osa ihmisistä palaa työpaikalleen heti elokuun alkaessa. Toiset ovat saattaneet olla kotona maaliskuusta asti, kun koronaviruspandemia pakotti ihmiset etätöihin tai lomautukseen. Joillakin on ollut pelkästään heinäkuun mittainen kesäloma.

Oli niin tai näin, saattaa työpaikalle palaaminen tuntua kurjalta. Työterveyspsykologi kertoo, kuinka vaihdat vaivattomasti takaisin arkirytmiin. Työhön paluusta stressaaminen on luonnollista, mutta siihen on järkevää asennoitua myönteisesti.

– Monille on varmasti helpotus, kun päästään pikkuhiljaa palaamaan normaaliin elämään. Parhaimmillaan työpaikalle ja tuttujen työkavereiden seuraan palaaminen voi tuoda paljon iloa elämään, muistuttaa Terveystalon työterveyspsykologi Outi Pikkuoksa.

Ennen töihin paluuta kannattaa muokata unirytmiä siten, että se sopii arkeen. Töissä on huolehdittava riittävistä tauoista ja siitä, että ei kuormita itseään liikaa. Tasapainoa voi löytää osittaisesta etätyöstä. Lomia kannattaa ripotella pitkin vuotta sen sijaan, että pitää taukoa yhden kuukauden vuodessa. Pitkät viikonloput tekevät jo ihmeitä jaksamiselle.