Suomen vesiin istutetaan 129 500 ankeriaanpoikasta – laji on äärimmäisen uhanalainen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen ankeriaskantoja yritetään elvyttää ja maahan on tuotu yhteensä 129.500 ankeriaanpoikasta. Pienokaiset on tuotu Suomeen Englannista autokyydillä. Ankerias on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi lajiksi, mutta poikasmäärissä on ollut lievää kasvua vuodesta 2011 lähtien.

– Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6 000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Suuresta koosta on todennäköisesti hyötyä pitkällä vaelluksella, Kalatalouden Keskusliitosta kerrotaan.

Ankeriaanpoikasia on tuotu Suomeen yleensä lentäen, mutta koronarajoituksista johtuen ne matkustivat maahan autokyydillä. Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti. Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomen rannikolle, eivätkä ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi.