Donald Trump antoi luvan TikTokin kaupoille – ehtona on messevä välityspalkkio valtiolle

Digi · Terhi Piiroinen

Teknologiajätti Microsoft on neuvotellut videosovellus TikTokin ostamisesta Pohjois-Amerikan, Australian ja Uuden-Seelannin osalta. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ollut suurta yrityskauppaa vastaan, koska TikTok on alunperin kiinalainen sovellus. Hänen mukaansa sovellus saattaa kerätä tietoja maan hallinnolle ja tiedustelupalvelulle.

Nyt Donald Trump on kuitenkin antanut Microsoftille luvan yrityskauppaan – yhdellä ehdolla. Presidentti haluaa kaupoista tuntuvan prosenttiosuuden valtion kassaan. Hän perustelee, että suostumuksellaan mahdollistaa kaupan ja haluaa siten summasta eräänlaisen välityspalkkion. Trump ei kuitenkaan erittele, kuka summan maksaa.

Microsoftin ja TikTokin omistavan ByteDancen yrityskaupan ei tulisi liittyä millään muotoa politiikkaan tai valtion hallintoon. Kilpailulainsäädännön asiantuntijat ja markkinatalouteen perehtyneet lakimiehet tyrmäävät Donald Trumpin sanelemat ehdot. Trump antoi ukaasin, että mikäli kauppoja ei tehdä 15. syyskuuta mennessä, aikoo hän kieltää TikTokin Yhdysvalloissa, BBC uutisoi.