Mullistus lentomatkailuun? Virgin Galactic ja Rolls-Royce suunnittelevat huippunopeaa yliäänikonetta

Digi Matkailu · Tim Isokivi

Avaruusturismiin erikoistunut Virgin Galactic ja luksusautoja valmistava Rolls-Royce ovat aloittaneet yhteistyön tulevaisuuden lentokoneen parissa. Suunnitelmissa on mach 3 -nopeuteen kykenevä yliäänikone.

Mach 3 -nopeus vastaa noin 3 700 kilometrin tuntivauhtia, joten matka Lontoosta New Yorkiin onnistuisi koneella ainakin teoriassa vain 90 minuutissa. Vastaavasti vuosina 1976 – 2003 käytössä olleet Concorde-koneet kykenivät mach 2 -nopeuteen. Tulevaa lentokonetta onkin kuvailtu eräänlaiseksi Concorden mantelinperijäksi.

Virgin Galacticin ja Rolls-Roycen esittelemässä konseptissa nähdään 9-19 matkustajan kolmion mallisella delta wing -siivellä varustettu kone, joka kykenisi nousemaan yli 18 000 metrin korkeuteen. Techcrunch-sivuston mukaan Koneen olisi määrä käyttää polttoaineenaan tulevan sukupolven ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.