750 miljoonaa geenimuunneltua hyttystä vapautetaan luontoon

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat hyväkyneet suunnitelman vapauttaa luontoon yli 750 miljoonaa geenimuuneltua hyttystä. Vaikka idea saattaa kuulostaa nurinkuriselta, on tavoitteena hillitä luontaista hyttyskantaa.

Brittiläisen Oxitec-yhtiön muokkaamien hyttysten munia tullaan levittämään eri puolille Floridaa vuonna 2021. Geenimuuntelun ansiosta OX5034-nimisten hyttysten naarasyksilöt kuolevat jo toukkavaiheessa. Projetkin tarkoituksena on selvittää, voisivatko geenimuunnellut hyttyset olla varteenotettava vaihtoehto tuholaismyrkyille.

Epätavallisella toimenpiteellä pyritään vähentämään keltakuumehyttysten kantaa. Kyseinen laji levittää lukuisia tappavia tauteja, kuten zikavirusta, denguekuumetta, chikungynyaa ja ketakuumetta. Jurassic Park -tyyliseksi kokeeksikin kuvailtua projektia on kuitenkin CNN-uutissivuston mukaan vastustettu paikallisten asukkaiden ja luonnonosuojelujärjestöjen toimesta.