Ravintoloitsijan hätähuuto medioille: ”Myyntimme romahti 90 % uutisoinnin jälkeen”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Koko maailmassa keväästä saakka jyllännyt maailmanlaajuinen koronapandemia on saanut joissain medioissa aikaan eräänlaisen koronakiiman, ja se näkyy vahvasti myös medioiden otsikoinneissa ja aihevalinnoissa. Esimerkiksi ravintoloissa viime viikkojen uutisointi mahdollisista altistumisista on koettu kohtuuttomaksi.

Uutisointien ja raflaavien otsikkojen myötä asiakasvirrat ovat kadonneet paikoin jopa lähes kokonaan, kun ravintolassa on vieraillut yksi koronaan sairastunut henkilö. Nyt NPG-ravintolayhtiön johtaja Antti Raunio kirjoittaa sosiaalisessa mediassa uutisoinnin aiheuttamista ongelmista ja vetoaa medioihin uutisten seuraamiseksi loppuun saakka. Esimerkiksi Helsingin Kaivohuoneella oli mahdollinen joukkoaltistuminen 15 päivää sitten, mutta koronaviruksen ei ole todettu levinneen. Silti asiakkaat karttavat yhä ravintolaa uutisointien perusteella.

– Arvoisat päätoimittajat, tänään sunnuntaina on kulunut 15 vuorokautta siitä, kun yksi henkilö vieraili Kaivohuoneella, jolla todettiin koronatartunta vierailun jälkeen. Uutisoitte asiasta näyttävästi viime viikolla ja myyntimme romahti 90 % uutisoinnin jälkeen, Raunio kirjoittaa.

– Ymmärrän, että oli tärkeää varoittaa kansalaisia tästä altistumisesta ja saada samana iltana ravintolassa vierailleet oireilevat ihmiset testeihin. Nyt tästä tapahtumasta on kulunut kuitenkin yli kaksi viikkoa ja muita tartuntoja liittyen kyseiseen ravintolaan ei ole löytynyt. Voisitteko ystävällisesti uutisoida tämän, jotta minun ei tarvitse lomauttaa omaa henkilökuntaani?

Uutisointien luoma mielikuva juurtuu helposti syvälle. Tilanne voimistuu, jos parin viikon päästä ei seurata tilannetta ja kerrota lukijoille levisikö virus ravintolassa vai ei. Kaivohuoneen tapauksessa ei mitä ilmeisimmin levinnyt, mutta puheet viruslingosta jatkuvat silti edelleen.

– Taksikuski kysyi minulta eilen, kuinka uskallan mennä Kaivohuoneelle, kun siellä on se korona? Myyntimme romahti viime viikolla 90 % viime vuodesta ja kaikki tapahtumat kyseisestä ravintolasta on peruttu syksyn osalta. Osalla Kaivohuoneen henkilökunnasta on perheet elätettävinä. Yksi työntekijäni totesi itkuisena eilen, että hän itse toivoisi koronaa, että saisi edes sairasajalta toimeentulon, Raunio kirjoittaa.