Lapin matkailuyritykset pulassa – konkurssit uhkaavat ilman ulkomaalaisia turisteja

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lapin Kauppakamari ja Lapin Matkailuelinkeinon liitto kertoo pohjoisimman Suomen matkailualan yrittäjien olevan vaikeissa ongelmissa, mikäli ulkomaalaiset turistit eivät pääse seuraavalla talvikaudella. Yli puolet yrityksistä joutuu lopettamaan toimintansa, mikäli koronaviruksen aiheuttamat matkustusrajoitukset kestävät yli kymmenen kuukautta.

– Kyselyn vastausten mukaan talvi tuo merkittävimmän osan matkailuyritysten vuoden asiakkaista sekä matkailutulosta. Jopa kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti ulkomaisten asiakkaiden tuovan yli puolet liikevaihdosta, tiedotteessa kerrotaan.

Joulukaudesta alkava sesonki houkuttelee eniten turisteja Lappiin, jolloin ulkomaalaisten osuus matkailijoista on 80 prosenttia. Jos Lapin matkailualan yritysten liikevaihto putoaa, vähenee myös työllisyys merkittävästi.

– Kotimaan matkailijat ovat tärkeä asiakasryhmä Lapissa, mutta ne eivät kuitenkaan pysty yksin korvaamaan ulkomaisten asiakkaiden poisjäämistä.