Tutkijoiden yllättävä löytö – hyttyskarkotteen ainesosa saattaa tappaa koronavirusta

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Brittiläiset tutkijat ovat saattaneet löytää yllättävän keinon covid-19 -tautia aiheuttavan koronaviruksen ehkäisyyn. Joissain hyönteiskarkotteissa esiintyvä citridiol-aine voi tappaa virusta iholta.

Citridiolia valmistetaan sitruunaeukalyptuspuun öljystä, ja sitä käytetään luonnollisena hyttys- ja punkkikarkotteena. Iso-Britannian puolustusvoimien tutkijat selvittivät, voisiko myös monia koronaviruksen kantoja tappavaa ainetta käyttää covid-19 -tautia aiheuttavan viruksen torjumiseen. Keskiviikkona julkistetut alustavat tutkimustulokset vaikuttivat lupaavilta.

Iso-Britannian puolustusvoimien mukaan lisätutkimuksia tosin tarvitaan vielä. Newsweek-lehden mukaan aineen tehoa kokeiltiin synteettisen ihon avulla. Tiedossa ei siis ole, vaikuttaako citridiol eri tavalla todelliselle iholle suihkutettuna.

Pelkkä hyönteiskarkote ei riitä suojaamaan koronavirukselta, eikä siitä ole apua tartunnan jo saaneille. Iso-Britannian puolustusvoimat käyttävät citridiolia lisäsuojana virustartuntojen torjunnassa kasvomaskien, käsien pesemisen ja muiden yleisesti käytössä olevien metodien ohella. Maan puolustusvoimat harkitsivat ainetta varotoimenpiteenä jo ennen testitulosten paljastumista, sillä citridiolilla ei tiedetä olevan haitallisia sivuvaikutuksia.