Pyhä-Luostolta löydettiin 300 uutta lajia – kartoitusmaraton kesti vuorokauden

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pyhä-Luoston kansallispuistossa toteutettiin vuorokauden pituinen lajikartoitusmaraton, jossa selvitettiin kaikki alueella esiintyvät lajit asiantuntijajoukon avulla. Kartoitus toteutettiin elokuun alussa ja kansallispuistosta löytyi yhteensä 896 lajia. Niistä 300 oli uusia.

– Eniten havaittiin erilaisia hyönteisiä, kaikkiaan 244 lajia pistiäisistä luteisiin. Seuraavaksi suurin lajiryhmä olivat putkilokasvit 202 lajia. Sieniä löytyi 189 ja sammaleita 176 lajia. Lisäksi havaittiin jäkäliä, lintuja, nisäkkäitä, sammakkoeläimiä, hämähäkkieläimiä, matelijoita ja juoksujalkaisia, Metsähallitus tiedottaa.

Lajeista 24 määritellään uhanalaiseksi ja 25 silmälläpidettäviksi. Lajikartoitusmaratoneja on järjestetty ympäri maailmaa 90-luvulta saakka ja niitä kutsutaan nimellä bioblitz. Kartoituksessa oli mukana 20 asiantuntijaa ja harrastajaa.