Tutkimus: Liian moni suomalainen heittää lääkkeitä roskiin tai viemäriin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Vanhat lääkkeet täytyy palauttaa apteekkiin. Apteekkiin tulisi palauttaa kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, tabletit ja kapselit, käytetyt lääkelaastarit sekä tuubit, joissa on vielä jäljellä lääkettä. Lääkkeetön Itämeri -kampanjan tekemän tutkimuksen mukaan viidesosa suomalaisista hävittää lääkkeensä väärin.

Suomalaiset saattavat heittää vanhat tai käyttämättömät lääkkeet viemäriin, vessanpönttöön tai roskikseen. Nämä tavat kuormittavat ympäristöä. Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia toimimaan Itämeren ja muiden vesistöjemme suojelemiseksi. Helppo ja hyvin konkreettinen tapa huolehtia ympäristöstä on viedä vanhat ja tarpeettomat lääkkeet apteekkiin.

– Lääkkeiden oikeanlainen hävitys on tärkeää ympäristön kannalta. Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä sekä antibioottiresistenssin leviämistä ympäristössä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén.