Tänään vietetään suomalaisen ruoan päivää – mikä perinneruoka on lempparisi?

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Tänään vietetään suomalaisen ruoan päivää. Suomalaisessa keittiössä yhdistyvät arkiset ja energiapitoiset ruoat, jotka on usein valmistettu pitkään säilyvistä elintarvikkeista. Parasta kotimaista ruokaa on läheltä hankittu ja puhtaista elintarvikkeista valmistettu.

Suomalaiset perinneruoat voivat kulkea sesonkien mukaan ja niitä valmistetaan saatavilla olevista raaka-aineista. Esimerkiksi nyt syksyllä hyödynnetään metsän antimia, kuten marjoja ja sieniä. Ruokaa tehdään myös sadonkorjuun aineksista sekä riistasta ja kalasta. Hyvää Suomesta -merkki on tehnyt suomalaisen ruoan päivän viettämisestä helpompaa, koska se esittää jo kaupan hyllyillä, mitkä tuotteet edustavat kotimaisia elintarvikkeita parhaimmillaan.

Maailmalla tunnetuinta suomalaista perinneruokaa ovat muun muassa leipäjuusto, kalakukko, karjalanpaisti, poronlihat ja suomuuraimet. Eineksistä suosituimpia ovat maksalaatikko, karjalanpiirakka, hernekeitto ja makaronilaatikko. Leipä ja maito ovat olennainen osa suomalaista ruokakulttuuria.