Oppositiojohtaja myrkytetys Venäjällä – Novitšok-hermomyrkky tappaa jopa minuuteissa

Ohhoh! · Stara.fi

Venäläinen oppositiojohtaja Alexei Navalnyi yritettiin tappaa myrkyttämällä. Hänet siirrettiin hoitoon Saksan Berliiniin ja hänen henkensä saatiin pelastettua. Sittemmin Saksan hallitus on vahvistanut, että myrkky on ollut samaa mitä käytettiin muutama vuosi sitten Britanniaan paenneen Sergei Skripalin myrkyttämisessä.

Alexei Navalnyista on löytynyt jäämiä hermomyrkky Novitšokista. Kyseessä on Neuvostoliiton kehittämä myrkky, jota käytetään kemiallisena aseena. Se on kahdeksan kertaa sariinia myrkyllisempää ja voi tappaa ihmisen minuuteissa. Navalyi makaa hengityskoneessa teho-osastolla ja myrkyn aiheuttamat vauriot ovat mahdollisesti pitkäkestoisia.

Saksan hallitus on tiedottanut, että myrkyn laatu paljastui maan puolustusvoimien toteuttamassa laboratoriotestissä. Myrkyttämisen syy on mitä todennäköisimmin halu vaientaa Venäjän johtoa arvostellut ja arvovaltaisten henkilöiden väärinkäytöksiä paljastanut Navalnyi. Se on ollut murhayritys.

– Saksan hallitukselta tänään kuullut uutiset koskien Aleksei Navalnyitä ovat huolta herättäviä. Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi.

Venäjä on syyttänyt Saksaa mustamaalaamisesta ja yhteistyöhaluttomuudesta tiedottaessaan myrkytyslöydöksestä. Venäjän ulkoministeriö on vihjaillut, että Saksan agendana on ainoastaan oikeuttaa Venäjän vastaisia toimia. Venäjän hallitus vaatii oppositiojohtajalle uusia ja tarkempia lisätutkimuksia, koska heidän asiantuntijoidensa mukaan oireet eivät täsmää Novitšokin käyttöön.

Lähteet: Presidentin kanslia, Saksan hallitus, BBC ja Interfax