Helsingin poliisi löysi räjähtävän taideteoksen osat: ”Ei epäillä rikosta”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisille selvisi elokuussa, että edesmenneen suomalaisen kuvataiteilijan Markus Copperin Sixpack of Instant Death -teoksen (1995) kuusi osaa saattoivat sisältää räjähdysainetta. Poliisi etsi julkisesti taideteoksen kolmea kateissa ollutta osaa. Kaikki osat on nyt löydetty.

‒ Poliisi pyysi tietoja puuttuvista osista, koska ne on tehtävä vaarattomiksi, toteaa rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisilla ei ollut etukäteen tarkkaa tietoa mitä räjähdysainetta ja kuinka suuria määriä kateissa olleet osat sisälsivät. Kaikki taideteoksen osat ovat nyt yleisövihjeiden ansiosta tallessa. Poliisin mukaan niissä on ollut ruutia sekä muita mahdollisesti vaarallisia aineita. Viranomaisten mukaan taideteosten sisältöä ei eritellä tämän tarkemmin, koska kyseessä ei ole rikostutkinta, vaan poliisin intressi asian suhteen on tehdä osat vaarattomiksi.

– Ketään ei epäillä tähän liittyen rikoksesta. Poliisi tekee teoksen osat vaarattomiksi ja palauttaa ne omistajilleen, kertoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Teoksen tehnyt taiteilija Markus Copper menehtyi viime vuonna yllättäen Tanskassa sijainneessa työhuoneessaan. Hänet tunnettiin vaarallisista ja väkivaltaisista teoksistaan. Lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja urallaan voittanut Markus Copper oli vuoteen 1996 saakka Markus Paajanen.Markus Copperin uusi sukunimi valikoitui siksi, että hänen jalkansa värjäytyi kuparin väriseksi tulella tehdyn performanssin aikana. Kyseessä oli onnettomuus. Hänen teoksensa herättivät runsaasti mielipiteitä ja jopa pelkoa. Nuorempana Markus löytyi työpajallaan olleen arkun muotoisen veistoksen sisältä. Hän oli sahannut vasemman kätensä poikki.