Tutkijoiden hämmentävä havainto: Kuu ruostuu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapalloa kiertävästä Kuusta on tehty jokseenkin yllättävä paljastus. Tutkijat uskovat kiertolaisen ruostuvan. Tähän viittaa punertavan hematiittin esiintyminen taivaankappaleen pinnalla.

Löydös on ihmetyttänyt tutkijoita, sillä ruosteen muodostumiseen tarvitaan sekä happea että vettä. Kuussa ei tunnetusti ole happea, ja vettäkin taivaankappaleella ilmenee vain jäätyneessä muodossa. NASAn tutkija Abigail Fraemanin mukaan hän ei ollut ensin uskoa yllättävää löydöstä.

Tutkijoiden mukaan osasyy ruosteen esiintymiseen Kuussa saattaa piillä Maapallossa. Vaikka Kuulla ei ole omaa ilmakehää, on pieniä määriä happea saattanut kulkeutua kiertolaiseen Maan ilmakehästä. CNet-sivuston mukaan ruostetta onkin ilmennyt enemmän Kuun Maata lähempänä olevalla puolella kuin kiertolaisen pimeällä puolella.