Forecan meteorologi: ”Syksy voi kestää jopa puoli vuotta”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Etelä-Suomessa ei ollut suksille käyttöä viime talvena muuten kuin keinotekoisilla radoilla. Talviurheilulajien harrastaminen voi olla tulevaisuudessa vaakalaudalla, koska syksyn ennustetaan pitenevän ja nousevan Suomen pisimmäksi vuodenajaksi.

Ihmiset vitsailivat viime vuonna, että lokakuu kesti yhteensä viisi kuukautta Suomen eteläisissä osissa. Kaikki odottivat kunnon talvea, mutta siitä päästiin nauttimaan ainoastaan Kainuun pohjoisemmalla puolella. Terminen talvi kesti etelä- ja lounaisrannikolla ainoastaan viisi päivää helmikuussa.

– Vuodenajat ovat Suomessa muutosuhan alla: termiset talvet lyhenevät, vastaavasti kesät pitenevät. Syksystä voi puolestaan tulla yllättävänkin pitkä, meteorologi Markus Mäntykangas kirjoittaa Forecan blogissa.

Mäntykankaan mukaan syynä on ilmastonmuutos. Silti koko Suomessa päästään nauttimaan kunnon talvista edelleen, tosin harvemmin aiempaan verrattuna. Noin kolmasosa suomalaisista kuitenkin asuu alueella, jossa syksystä voi tulla pisin ja hallitsevin vuodenaika.