Oulun yliopisto kehitti sovelluksen painonhallintaan – testilaihduttajilla lupaavia tuloksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Oulun yliopistossa on kehitetty uudenlainen Onnikka-niminen painonhallintasovellus, mikä käyttää toiminnassaan hyödyksi tieteellistä näyttöä. Sovellusta on testattu pienemmillä testiryhmillä ja tulokset ovat olleet lupaavia. Ohjelmaa käyttäneiden paino on laskenut merkittävästi ja muutokset olivat pysyviä.

Uuden tutkimuksen mukaan Onnikka-sovelluksen säännöllinen käyttö voi parantaa metabolisen oireyhtymän. Metabolinen oireyhtymä on sidoksissa keskivartalolihavuuteen ja verensokerin, veren rasvojen ja verenpaineen häiriöihin. Metabolinen oireyhtymä on kansanterveydellinen ongelma, koska siitä kräsivät sairastuvat 2-3 kertaa todennäköisemmin sydän- ja verisuonisairauksiin.

Sovellusta säännöllisesti käyttäneiden metabolinen oireyhtymä parani merkittävästi. Onnikka-ohjelma on tällä hetkellä rajoitetussa tutkimuskäytössä Oulun ympäristökuntien terveyskeskuksissa lihavilla potilailla. Tavoitteena on, että ohjelma saadaan laajasti yleiseen käyttöön vuoden 2021 aikana. Onnikka-ohjelmasta on kehitteillä myös mobiilisovellus.