Somevaikuttaja muistuttaa: ”Fitness voi olla syömishäiriö”

Fitness Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Viime vuosien aikana fitness on näkynyt suurena trendinä sosiaalisessa mediassa. Laihuuden sijaan hyvinvointia, treenaamista ja lihaksikkaita vartaloita on alettu ihannoimaan. Melko rasvaton ja lihaksikas vartalo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että henkilöllä olisi terve suhtautuminen ruokaan, liikuntaan tai omaan vartaloonsa.

Itsensä rakastamisen ja positiivisen minäkuvan puolestapuhuja Amanda Lekland halusi nyt oman esimerkkinsä avulla muistuttaa seuraajiaan, että fitness voi olla eräänlainen ansa. Syömishäiriöstä kärsivä voi hetkellisesti kokea olevansa terve ja vahva viettäessään niin kutsuttua fitness-elämää. Totuus oli kuitenkin esimerkiksi Leklandin kohdalla se, että hän oli vain vaihtanut syömishäiriönsä toiseen.

View this post on Instagram

About falling into the #fitspo trap. You've spent years starving yourself. Or maybe you've been throwing up your meals. But now, you're strong and healthy. You're all about counting your calories and macros. Protein shakes, cod, rice and broccoli all the way. You're gaining some muscle and people around you applaud you for your results. You are dedicated and disciplined. But wait a minute. You might not starve anymore, but you're still in a cage. You are still obsessive about food, workouts and your body. You still have anxiety about missing one workout and don't allow yourself to eat certain types of food. You have started eating more, but still very controlled and on a diet. You still have a negative body image. Are you really free? This is of course different for everyone. But if you do have a background of eating disorders, this can be a trap. Ask yourself if you're really in recovery or if you changed the eating disorder into something else. For me, this wasn't healthy. It didn't make me love myself more. Quite the contrary. I became aware of every little detail on my body and obsessed on how to change it. For me, health was when I stopped letting food and workout control my life. When I worked out because it was fun and made me feel great, rather than to change my looks. And eat food because I loved it and not to control my weight or muscle gain. Fitness CAN be a fancy wrapped eating disorder.

A post shared by AMANDA LEKLAND | GRLPWR (@amandalekland) on

Amanda Lekland huomasi, että itsensä näännyttämisen sijaan hän laski kaloreita ja tarkkaili ruokansa ravintoarvoja hyvin tiukasti, minkä lisäksi hän treenasi jatkuvasti. Huono omatunto piinasi mieltä heti mikäli treeni jonain päivänä jäi välistä. Tämän lisäksi hän huomasi myös edelleen ajattelevansa omasta vartalostaan hyvin negatiivisesti.

Amanda Lekland on halunnut oman esimerkkinsä myötä kertoa, että etenkin syömishäiriöstä toipuvalle fitness-elämäntapa voi olla ansa. Jatkuva ruoan ja oman vartalonsa tarkkaileminen ei ole tervettä eikä tee kenenkään itsetunnolle hyvää. Lekland muistuttaa, että fitness voi olla syömishäiriö kauniiseen ja sosiaalisesti hyväksytympään kääröön paketoituna.