Tutkimus: Vähennä paikallaoloa – jo 10 minuuttia liikuntaa riittää terveyden parantamiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Muutama vuosi sitten aloitettiin puhua ihmisten liiallisesta paikallaanolosta. Esimerkiksi istumatyötä tekevien terveys on vaarassa, jos he viettävät pitkiä aikoja päivästä paikallaan. Tutkimusten mukaan työpäivän jälkeen harrastettu liikunta ei riitä korjaamaan vahinkoja, vaan ihmisten tulisi liikkua pitkin päivää.

Oulun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo kymmenen minuuttia liikkumista parantaa ihmisen sydänterveyttä. Jos normaalisti käyttäisi tämän ajan istumiseen tai makoskeluun, kannattaa pieni happihyppely säännöllisesti. Paikallaanolon vähentäminen auttaa erityisesti keski-ikäisiä, ja sydänterveyden lisäksi paranevat verensokeri, -insuliini- ja rasvahappotasot sekä painoindeksi.

– Aikuiset käyttävät vuorokauden 24 tuntia nukkumiseen, istumiseen, makaamiseen ja erilaisiin fyysisiin aktiviteetteihin. Aikuisen tulisi suositusten mukaan nukkua 7–9 tuntia vuorokaudessa ja harrastaa kuormittavaa liikuntaa 150 minuuttia viikossa esimerkiksi kävelemällä reippaasti, hiihtämällä, uimalla tai juoksemalla. Aikuiset kuluttavat kuitenkin suuren osan vuorokaudesta istuen tai makuulla, vaikka terveysliikuntasuosituksen mukaan istumisen ja kaiken paikallaanolon määrä tulisi minimoida, Oulun yliopistosta tiedotetaan.