Sosiaalinen media voi nujertaa itsetunnon – huomioi ja tuhoa negatiiviset ajatukset heti

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalinen media lisää tutkitusti nuorten paineita oman ulkonäkönsä suhteen ja voi aiheuttaa jopa masennusta. Asiaa ei ole parantanut viime aikoina se, että huomaamattoman hienovaraisia kuvanmuokkausohjelmia on jo paljon tarjolla. Moni Instagram-malli muokkaa omaa vartaloaan, ihoaan ja jopa kasvojenpiirteitään yrittäessään tehdä itsestään täydellisempää versiota yleisöään varten.

Sosiaalinen media synnyttää nykyään myös monia kauneusihanteita ja -trendejä, joiden vuoksi yhä useampi nuori aikuinen menee kauneuskirurgin puheille. Oman ulkonäön muokkaaminen kulmakarvakohotuksilla, Botoxilla ja huulitäytteillä on tätä päivää. Se ei kuitenkaan yleensä auta pinnan alla piileviin negatiivisiin ajatuksiin omasta ulkonäöstä, mikäli ne ovat olleet syynä omien kasvojen muokkaamiselle.

Terapeutti Alyssa Lia Mancao kertoi Women’s Health -sivustolle, että on erityisen tärkeää, että nuoret aikuiset oppisivat tunnistamaan omat tunteensa ja etenkin sen, koska sosiaalinen media saa heidät ajattelemaan negatiivisia asioita omasta ulkonäöstään. Ensisijaisesti Mancao kehottaa poistamaan seurattujen henkilöiden joukosta kaikki ne, joiden kuvat tekevät oman olon huonommaksi ja saavat aikaan vertailun ja kateuden tunteita.

Alyssa Lia Mancao kehoittaa myös vähentämään sosiaalisen median selailua. Myös itsensä kehuminen ja voimaannuttavien ajatusten ääneen sanominen voi auttaa korjaamaan kateissa olevaa itsetuntoa. Mancaon mukaan on tärkeää keskittyä aitoihin faktoihin ja siihen mihin oma vartalo pystyy sen sijaan, että kritisoisi pinnallisia asioita ja miettisi miltä jokin asia näyttää.