Korkein oikeus päätti: Subwayn leipä ei ole leipää

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Subway-ravintolaketju ei saa enää kutsua sandwichejään leiviksi Irlannissa. Maan korkein oikeus päätti, etteivät ketjun patongit vastaa Irlannin laillista määritelmää leivälle.

Subway oli tavoitellut Irlannissa verohelpotuksia, vedoten siihen että ketjun ravintolat tarjoilisivat arvonlisäveroista vapaaksi julistettua peruselintarviketta eli leipää. Viiden korkeimman oikeuden tuomarin mukaan Subwayn patongit eivät kuitenkaan täytä leivän määritelmää. Syynä on niiden sisältämän sokerin liian korkea määrä.

Irlannin lain mukaan sokerin määrän tulee olla alle kaksi prosenttia taikinan jauhon painosta. Subwayn leipien tapauksessa sokeria on 10 prosenttia jauhojen painosta, eivätkä ne näin ollen täytä maassa arvonlisäverottoman leivän määritelmää. Sen sijaan Subwayn tuotteet luokitellaan Irlannissa The Guardian -lehden mukaan nyt konditoriotuotteiksi.